Locatie & Huisvesting

Locatie

Ons moederkind-gezinshuis ligt in een kindvriendelijke wijk in Groesbeek. Speeltuintjes, een buurtsupermarkt, het gezondheidscentrum met huisarts, apotheek en consultatiebureau, bevinden zich op 3-10 min loopafstand van huis. Groesbeek heeft een prachtig heuvelachtige omgeving, een leuk winkelcentrum, veel voorzieningen en er vinden tal van activiteiten plaats. Er bestaat een goede busverbinding naar Nijmegen (25 minuten naar het Centraal Station).

Huisvesting

Ons moederkind-gezinshuis is gevestigd in een voormalig schoolgebouw uit 1998 in een nieuwbouwwijk in Groesbeek. Nadat het een paar jaar niet meer in gebruik was als school hebben wij op in april 2013 het pand aangekocht van de gemeente Groesbeek (nu Berg & Dal) en naar onze wensen laten verbouwen. Zodat het voor ons geschikt werd om in te wonen en voor gebruik als moederkind-gezinshuis. In juli 2013 kwam de eerste moeder met haar kindje bij ons wonen. In september 2013 is ons huis officieel geopend door de burgemeester als eerste moederkind-gezinshuis van Nederland. In oktober 2017 hebben we extra ruimte gebouwd op het dak van de tussenbouw. Deze ruimten worden gebruikt voor gesprekken en zelfstandigheidstraining. We hebben plek voor 7 moeders en 1 gezinnetje.

  • Moederkind units. In ons moeder-kind gezinshuis is maximaal plaats voor maximaal 7 moeders waarvan 1 plek is gereserveerd voor spoedplaatsingen. Elke moeder heeft een woon-slaapkamer van ongeveer 20 m2 voor zichzelf en haar kind(eren). We hanteren bewust een 1-kamer principe omdat dit goed is voor de hechting tussen moeder en kind. Op de centrale gang van iedere etage is een babyfoon aangebracht. Verder is er een gezamenlijke woonkamer, keuken, badkamers en toiletten. De moeders houden de gezamenlijke ruimtes met elkaar schoon en netjes.
  • Zelfzorgruimte. Moeders en kinderen kunnen één of meerdere dagen per week zelfstandig koken en de avond doorbrengen in de keuken en woonkamer van de dakkamer. Dit vindt plaats gedurende het tweede deel van het traject.
  • Buiten. De tuin is opgedeeld in een speelplaats voor jonge kinderen en een algemeen deel waar ook de oudere kinderen van ons gezin spelen. Daar staat o.a. een trampoline en een grote zandbak. Behalve goudvissen zijn huisdieren niet toegestaan. Maar op het terrein is een dierenverblijf met geiten, cavia’s en kippen. En er loopt een poes op het terrein die het leuk vind om geaaid te worden.
  • Gezinsunit. We hebben 1 inpandige appartement met een eigen voordeur, eigen douche, wc, keuken, kinderkamer  waarin een gezin kan wonen (vader-moeder-kind). Dit appartement heeft ook een eigen tuintje. De bewoners van het appartement hebben afhankelijk van de situatie meer of minder contact met de bewoners van het moederkind-gezinshuis. De achterdeur van het appartement komt uit in de gezamenlijke keuken. Het appartement kan ook volledig worden afgesloten zodat het gezin helemaal zelf-functionerend is.

zicht-op-huis