In de media

5 april 2024: PITcast

De tweede podcast van de Pedagogen-In-de-Toekomstcommissie is uit! In deze podcast gaan we in gesprek met Margriet van het Moederkindhuis 24/7. Zij vertelt ons over haar werkzaamheden en wat een moederkindhuis precies inhoudt. We sluiten af door wederom de straat op te gaan met een dilemma en de vraag: Wat wil jij later worden? Veel luister plezier!

luister de podcast op spotify

 

20 mei 2023: Gemeentenieuws

De zandbak was al populair bij de peuters en kleuters van het moederkindhuis. Nu is er een grondwaterpomp met waterbaan en speeltafel bij gekomen om het speelplezier nog groter te maken. Dit waterspel is geschonken door de Protestantse Gemeente Groesbeek en Stichting Zorg voor Twee ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van het moederkindhuis.

lees het artikel in het Gemeentenieuws

……

18 mei 2022: GOUD

“Als ik hier niet terecht kon, dan was ik mijn kind kwijt geraakt, daar ben ik echt van overtuigd,” vertelt de 21-jarige Sanne. Samen met haar 2-jarige dochter woont ze in Moederkindhuis 24/7. Hier is ze in twee jaar tijd gegroeid als moeder en in het moederschap. “Ik ben nu emotioneel beschikbaar voor haar en ik heb geleerd wat zij nodig heeft. Ze noemt mij mampa, ze heeft nu meer aan mij dan dat ik met een vent ben.”

Lees het hele artikel in GOUD

 

…….

5 juni 2020: Gemeentenieuws

Zeven jaar geleden wij in Groesbeek, onder de vlag van Driestroom, het eerste moederkind-gezinshuis van Nederland. De voormalige schoolwoning van de Sieppe stond destijds al enige tijd leeg en leek een geschikte locatie. Na diverse kopjes koffie met de toenmalige burgemeester en wethouders van Groesbeek kon het pand worden aangekocht en grondig verbouwd.

Ter ere van het jubileum kreeg ons moederkindhuis een toepasselijk bronzen beeld aangeboden van een gulle gever. Het werd geplaats bij de voordeur. Het feestje bleef vanwege de coronatijd klein. Maar wel taart voor alle bewoners. Ondertussen wappert de geboortevlag hoog aan de mast. De 101ste bewoner van Moederkindhuis 24/7 is deze week geboren.

Lees het hele artikel in het Gemeentenieuws

……

14 februari 2020: Gemeentenieuws

Ruim vijf jaar na de oprichting van het interne kinderdagverblijf 24SEVEN van ons moederkindhuis was het tijd voor een make-over. Een prijsvraag voor een nieuwe naam werd uitgeschreven onder de moeders. Het werd “Huize Kakelbont”. Bij die naam werd een nieuw logo ontworpen en deze werd op vrijdagochtend 7 februari onthuld tijdens het heropeningsfeestje. Huize Kakelbont is een kleinschalig kinderdagverblijf dat in eerste instantie is opgericht voor moeders die verblijven in het moederkindhuis. Sinds enige tijd is het kinderdagverblijf ook opengesteld voor kinderen van ouders uit Groesbeek die niet in het moederkindhuis wonen. Deze nieuwe aanmeldingen komen vaak vanuit het sociaal wijkteam van de gemeente. Ook deze kinderen zijn nu van harte welkom in Huize Kakelbont.”

……

4 mei 2018: Gemeentenieuws

In 2013 openden wij het eerste moederkind-gezinshuis van Nederland. Dit vernieuwende zorgconcept blijft niet onopgemerkt. We krijgen met regelmaat de vraag van aspirant-gezinshuisouders of ze een kijkje in onze keuken mogen nemen. Op dinsdag 24 april hebben we voor het eerst een informatiebijeenkomst gepland. Vier echtparen uit verschillende regio’s in Nederland hebben zich daarvoor aangemeld. De reacties waren positief.

Lees het artikel op LinkedIn

…….

18 oktober 2017: Gemeentenieuws

Ruim vier jaar na de oprichting is ons moederkindhuis uit zijn jasje gegroeid. Zeven moeders, acht kinderen en een gezinnetje van 3 personen wonen samen met ons gezin van drie kinderen en vier pleegkinderen in een voormalige schoolpand. Er was dringend behoefte aan extra ruimte. We wilden moeders aan het eind van hun traject meer mogelijkheden geven voor zelfstandigheidstraining. Dat kan nu in de nieuwe keuken en woonkamer in de gereedgekomen tussenbouw op de eerste etage. Overdag is het ook gespreksruimte. Er is slim gebouwd we hebben zoveel mogelijk gebruik gemaakt het pand zoals het er al stond. Er hoefden eigenlijk nog maar twee wanden en een dak bijgebouwd te worden. Toegang kon via het bestaande trappenhuis met aansluitingen op de aanwezige installaties. Op maandag 16 oktober was er een intern openingsfeestje met koffie en taart. De lokale pers was door één van de inwonende moeders uitgenodigd om hiervan verslag te doen.

Lees het artikel in Gemeentenieuws Berg & Dal 

…….

10 september 2016: KASSA (NPO1)

20160909-opnames-kassa Ruim 745.000 mensen keken op zaterdagavond 10 september naar de uitzending van KASSA waarin wij aandacht vroegen voor de problemen rondom de opvang van jonge moeders met een beperking. In de brief die Femke Halsema als nieuwe voorzitter van de branche organisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer heeft aangeboden komen een aantal knelpunten aan bod voor zorg aan mensen met een beperking. In deze brief werd als voorbeeld ook de situatie van de jonge moeder “Marieke” genoemd. Er is geen wet die regelt dat zij samen met haar kind op een beschermde woonplek kan verblijven. In het VARA programma kwam dit voorbeeld tot leven. Een filmploeg maakte opnames in ons moederkind-gezinshuis waar “Marieke” woont. Wij mochten vertellen wat ons werk inhoudt en waar er in de praktijk problemen ontstaan bij de opvang van moeders met hun kinderen. De gemeente onderkent het probleem en zoekt samen met ons naar werkbare oplossingen voor deze specialistische vorm van wonen met zorg. Want jonge moeders zoals “Marieke”, maar zeker ook hun kinderen mogen nooit de dupe worden van te ingewikkelde wetgeving.

De reportage is te zien via “uitzending gemist”:

…….

29 april 2016: Werkbezoek Mona Keijzer

1-Mona-Keijzer-in-gesprek-met-moeders

Tweede kamerlid Mona Keijzer (CDA) bracht een werkbezoek aan het moederkind-gezinshuis naar aanleiding het artikel in het NRC eerder dit jaar. Ze nam alle tijd om sfeer te proeven in het gezinshuis. Ze maakte kennis met de moeders en hun kinderen. Met de gezinshuisouders sprak ze over de dagelijkse praktijk en was er aandacht voor de ingewikkelde financiering van moeder-kind zorg. Mona Keijzer riep op tot lef en doorzettingsvermogen bij lokale bestuurders. Om het zorgbudget efficiënt op de juiste plek te krijgen is verandering van bestaande procedures nodig.

 

…….

9 januari 2016: NRC handelsblad

jassen-aan-kapstok

Jonge moeders: Harold en Margriet Tjalsma runnen een gezinshuis, waar jonge moeders met problemen onder begeleiding hun kind opvoeden. Er is een groot tekort aan plaatsen in deze voorziening, die voorkomt dat een kind van pleeggezin naar pleeggezin wordt gesleept en zich niet meer kan hechten. “Zelf had ik dit als kind ook wel gewild.”

Lees het artikel “Gezocht: gezinshuis”

……

14 mei 2015: De Wensboom Seizoen 1, Aflevering 1 (RTL4)

wensboom-aan-de-deur

Johnny de Mol verrast basisschool Adelbrecht Windekind in het Gelderse Groesbeek met het nieuws dat ze zijn geselecteerd voor ‘De Wensboom’. De kinderen wensen de meest uiteenlopende dingen. Zo wenst een elfjarig meisje (onze dochter) dat haar ouders (dat zijn wij dus) een keer samen tijd kunnen doorbrengen, omdat die mogelijkheid er nooit is door het grote gezin en het bijzondere bedrijf aan huis. Een jongen uit groep acht wenst voor zijn lievelingsjuffen dat ze eindelijk een keer ten huwelijk worden gevraagd door hun vriendjes. En een acht jarige tweeling wil de droomwens van hun ernstig zieke moeder laten uitkomen.

bekijk de trailer “dat wordt oppassen geblazen” over de wens van onze dochter

…..

14 -17 oktober 2013: Geloven op 2 in Groesbeek

SAMSUNG Geloven op 2 bezoekt deze week Groesbeek! In de docusoap van deze week worden Harold en Margriet gevolgd. Ze zijn gelukkig getrouwd en hebben – naast hun eigen kinderen – ook een aantal pleegkinderen. Harold en Margriet zijn bezig met het realiseren van een moeder-en-kindhuis. We volgen ze van de verbouw tot de komst van de eerste moeders. bekijk de aflevering van 14, 15, 16 of 17 oktober 2013. De minidocusoap over de start van ons moederkind-gezinshuis bevindt zich ongeveer op driekwart van de uitzending en duurt 5 minuten per uitzending.

……

1 maart 2013: Driestroom Magazine 10, nr. 1

Fam Tjalsma_MG_8820 Als (aanstaande) jonge moeder komt er veel op je af. De verzorging van een kind is zeker op jonge leeftijd een zware taak. Als je dan ook nog een licht verstandelijke beperking hebt of geen netwerk om op terug te vallen, dan is die taak extra zwaar. Vanaf juni aanstaande kunnen deze moeders ondersteuning krijgen in Groesbeek. Harold en Margriet Tjalsma bieden daar jonge moeders twenty-four-seven ondersteuning in hun Moeder-Kind huis. Het is een unieke vorm, omdat ze dit naast en binnen hun eigen gezin vormgeven.